uma obra original de Marcos Nestor Garcia Cruz
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segunda-feira, 15 de dezembro de 2014
Hallacas
As hallacas são o prato típico venezuelano durante a época do Natal. Dão muito trabalho. Lavam-se muito bem as folhas de plátano. Por cima coloca-se massa feita com milho, guisado de carne de porco e de galinha...
Amarram-se bem para não entrar água, quando forem para dentro da panela para cozer em água e sal, durante 1 hora.
Pode-se guardar no frigorífico durante 2 semanas e congelar durante 6 meses.
Bom apetite e Feliz Consoada Venezuelana!
sábado, 13 de dezembro de 2014
Pintor Augusto Gomes Martins (1922-1994)
Paisagem de Gomes Martins. 1955
Tenho estado a restaurar alguns quadros que estavam em más condições e estou muito satisfeita com os resultados.
Zoologia: El Gato
Zoologia: El Gato
Un gato, en casa, solitario, sube
a la ventana para que, de la calle
lo vean.
El sol pega en el vidrio
y calienta al gato que, inmóvil,
parece um objeto.
Se queda así para que
lo envidien indiferente
aunque lo llamen.
Por no se qué privilegio,
los gatos conocen
la eternidad.
Nuno Júdice in Siete Poetas Portugueses. Selección y traducción: Nidia Hernández
El poeta portugués Nuno Júdice ha ganado el Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana (2013). El galardón, instituido en 1992 , se concede al conjunto de la obra poética de un autor vivo del ámbito iberoamericano. Júdice es el segundo escritor portugués y el tercero de su lengua en ingresar en ese palmarés.
Guía de Restaurantes Españoles en Caracas
A Embaixada de Espanha acaba de publicar o primeiro guia de restaurantes espanhóis na capital Venezuelana: Guía de Restaurantes Españoles en Caracas .
A comunidade espanhola é sem dúvida a maior na Venezuela e estabeleceu um conjunto de restaurantes, os quais são parte do património gastronómico-cultural de Caracas. Apesar das diversas influências da cozinha crioula venezuelana, integrando sabores italianos, portugueses, alemães (na Colónia Tovar) e franceses, a cozinha espanhola veio para ficar. O novo guia inclui 53 restaurantes dos cinco municípios que constituem Caracas.
O Embaixador de Espanha na Venezuela, Antonio Pérez-Hernández Torra destaca no prefácio os fortes laços unindo Venezuelanos e Espanhóis. “Los inmigrantes españoles supieron seducir a los venezolanos por el estómago, se ha hecho mucho por aprobación de la gastronomía en Venezuela, gastronomía que se ha criollizado, ha adquirido nuevos sabores en Caracas. Yo creo que Caracas es un gran muestrario de restaurantes españoles, de las cuales estamos muy orgullosos y queríamos rendir tributo a ese cariño y gusto por la cocina española publicando esta guía”.
Alguns dos restaurantes passaram a ser propriedade de portugueses, que mantiveram as ementas originais, como é o caso do El Barquero, onde o dono, Senhor Antonino, brinda com um Madeira muito especial.
quarta-feira, 10 de dezembro de 2014
20 Most Peaceful Countries in the World
The Global Peace Index has been issued by the Institute for Economics and Peace (IEP) since 2007. It is a measurement of nations’ and regions’ peacefulness based on external and internal measures.
1. Denmark2. Norway
3. Singapore
4. Slovenia
5. Sweden
6. Iceland
7. Belgium
8. Czech Republic
9. Switzerland
10. Japan
11. Ireland
12. Finland
13. New Zealand
14. Canada
15. Austria
16. Bhutan
17. Australia
Lisbon, Portugal |
19. Qatar
20. Mauritius
http://travel.amerikanki.com/most-peaceful-countries-in-the-world/
Quinoa Salad
I love this recipe. The friend who has given it to me also recommended toasting the quinoa for a bit before cooking it
Quinoa has more protein than any other grain; it's delicious in this summer salad.
ingredients
1 cup quinoa (about 6 ounces)
1/4 cup canola oil
2 tablespoons white wine vinegar
1 tablespoon mango chutney, chopped if chunky
1 1/2 teaspoons curry powder
1/4 teaspoon dry mustard
1 cup chopped peeled mango plus mango spears for garnish
1 cup chopped unpeeled English hothouse cucumber
5 tablespoons chopped green onions, divided
2 cups (packed) baby spinach
preparation
Cook quinoa in medium pot of boiling salted water over medium heat until tender but still firm to bite, stirring occasionally, about 12 minutes. Drain well; cool. Transfer to medium bowl.
Meanwhile, whisk oil and next 4 ingredients in small bowl to blend. Season dressing to taste with salt and pepper.
Add chopped mango, cucumber, 4 tablespoons green onions, and 1/4 cup dressing to quinoa; toss to coat. Divide spinach between 2 plates. Spoon quinoa salad over spinach. Garnish with mango spears and 1 tablespoon green onions. Drizzle with remaining dressing; serve.
To chop a mango:
Cut mango in half lengthwise, slicing around the pit. Cut a half-inch grid into flesh of each half. Using your thumbs, push up skin side so cubes stick out. Slice off cubes at base.
Thanks, K
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Curried-Quinoa-Salad-with-Mango-232544
terça-feira, 9 de dezembro de 2014
9 de dezembro: dia internacional contra a corrupção
Combater a corrupção – um problema ao nível global e uma solução
por ROBERT SHERMAN , embaixador dos EUA em Portugal
domingo, 7 de dezembro de 2014
Why do societies prosper? More on the What and less of the Why
Bosch (ca. 1450-1516) The Temptation of Saint Anthony. MNAA, Lisbon
The Charles Street Symposium is an annual forum for the world’s leading young researchers. Its aim is to bring together the best and brightest thinkers to address issues of relevance to public policy that are inadequately addressed and understood in existing research.
As part of its 2014 symposium, participants submitted a collection of essays addressing the question of 'Why do societies prosper?'
More on the What and less of the Why
http://li.com/docs/default-source/publications/css2014_essays_web.pdf?sfvrsn=4
http://li.com/docs/default-source/publications/css2014_essays_web.pdf?sfvrsn=4
8 de dezembro
Santa Ana Ensinando a Virgem a Ler. MNAA, Lisboa
Em 2011 fotografei esta belíssima escultura de Machado de Castro no Museu Nacional de Arte Antiga. Decidi publicá-las hoje, véspera do Dia da Imaculada Conceição.
quarta-feira, 3 de dezembro de 2014
Richard Zenith in Caracas
Richard Zenith is an American-Portuguese writer, translator and researcher. He was born in Washington DC in 1956, but has been living in Portugal since 1987 and has also Portuguese citizenship. Zenith is considered an expert in Fernando Pessoa and was the winner of the Pessoa award in 2012. He organized the exhibition Fernando Pessoa - Plural como o Universo, dedicated to Pessoa's life and heteronyms, which was, no doubt, a huge success in Calouste Gulbenkian Foundation, in Lisbon.
There, he provided a compelling lecture in which we learnt a lot about Pessoa’s intimate life. The topic of the conference was the correspondence between Pessoa and Ofélia Queirós, a collection of letters that has recently showcased several interesting details about Pessoa’s personality and his curious love affair with Ofélia.
Later, I was fortunate enough to attend a lunch in the embassy of Portugal where he was the guest of honour.
terça-feira, 2 de dezembro de 2014
Alexandrov
Alexander Vasilyevich Alexandrov (1883-1946) foi um compositor da União Soviética e o fundador da Alexandrov Ensemble, o agrupamento musical oficial das Forças Armadas Russas, composto por um coro, orquestra e grupo de dança. Alexandrov, que deu o nome ao grupo foi seu diretor durante anos. Escreveu a música para hino nacional da União Soviética, o qual a passou a ser o da atual Rússia, com nova letra.
Durante a sua carreira, trabalhou como professor do Conservatório de Moscovo e doutorou-se em Artes.
O seu trabalho foi reconhecido pela atribuição do título de Artista do Povo da URSS e do Prémio Stalin .
Hoje assisti a uma extraordinária exibição do Alexandrov Ensemble na Venezuela.
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